Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

"ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ" - Σημαντικοί ομιλητές παρουσιάζουν την προσωπικότητα και το έργο του Περικλή

 

 

Οι «Ημέρες Περικλέους» είναι ένας νέος θεσμός, μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, προς τιμήν του Περικλή, η οποία στοχεύει στην καθιέρωση ενός σύγχρονου προτύπου διεπιστημονικής σκέψης και συζήτησης γύρω από τον ρόλο και τη σημασία της περιόδου εκείνης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, που είναι γνωστή ως ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή». Ο Περικλής, σύμβολο του Δήμου μας, κατέχει παγκοσμίως και διαχρονικά μοναδική θέση στο ιστορικό γίγνεσθαι, εφόσον το όνομά του ταυτίζεται με την εποχή της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Περικλέους», ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει απευθυνθεί σε επιστήμονες και καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλούνται να παρουσιάσουν με πρωτότυπες εισηγήσεις τις θέσεις τους, προσιτές για στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα για τους νέους.

Για την υλοποίηση του σκοπού του νέου θεσμού κατά το τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του θεσμού, ένα διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο "Μ. Θεοδωράκης" του Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΩΡΑ 19:00

Χαιρετισμοί

Απονομή Βραβείων «ΠεριΚλέους» 

Απαγγελία αποσπασμάτων από τον Επιτάφιο του Περικλή (Νίκος Γαλανός)

Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Ο Περικλής και η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας»

 

Εισηγήσεις ομιλητών:

«Ποια δημοκρατία οραματίζεται ο Περικλής» -  κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότ. Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η Ελληνική Φιλοσοφία κατά τον 5ο αι. π.Χ.: από τον Μύθο στον Λόγο» - κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Περικλέους ήθος πολιτικό» - κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής, Καθηγητής Νομικής, τ. Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Νόρμες και Ηγεσία στον Περικλή του Θουκυδίδη» - κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Έδρα «Κ. Καραμανλής» του Fletcher School of Law & Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts

«Η Υψηλή Στρατηγική του Περικλή» - κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

 Συντονιστής ο Καθηγητής κ. Κώστας Λάβδας                      

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΩΡΑ 19:00

 Χαιρετισμοί

Θεατρικό δρώμενο

Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στην έκθεση με θέμα την «Αθηναϊκή Δημοκρατία την εποχή του Περικλή»

Συναυλία από τον «Λύραυλο».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

 

 

Κώστας Α. Λάβδας

Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ). Σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Τα ερευνητικά, συγγραφικά και διδακτικά ενδιαφέροντα του είναι στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής και της συγκριτικής ανάλυσης των δημόσιων πολιτικών. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Senior Research Fellow στο London School of Economics.

Συγγραφέας των βιβλίων The Europeanization of Greece, Politics, Subsidies and Competition (με Μ. Μενδρινού), Συμφέροντα και Πολιτική, Η Πολιτική Ανάμεσα στο Δυνητικό και το Οικείο, A Republic of Europeans (με Δ. Χρυσοχόου), Αμερική: Πολιτική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια στις ΗΠΑ, Stateness and Sovereign Debt (K. A. Lavdas, S. N. Litsas & D. V. Skiadas). Συγγραφέας κεφαλαίων σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους καθώς επίσης και πλήθους δημοσιεύσεων σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (π.χ., European Journal of Political Research, West European Politics, Politics, Journal of Political and Military Sociology, κ.α.).

 

 

Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης

Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ, έκανε στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Γοττίγγης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Συγκλητικός και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί πολλά έτη. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και είναι μέλος Επιστημονικών Εταιρειών του κλάδου του. Ως ιστορικός ετιμήθη με το βραβείο «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ». Εκλήθη και δίδαξε σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Ειδικότερα συνετέλεσε στη δημιουργία Τμημάτων- Εδρών στο Πανεπιστήμιο της Taipei (Taiwan) και στις Ινδίες.

Έχει συγγράψει πολλές μελέτες, βιβλία και άρθρα (άνω των 100). Τομείς στους οποίους αναφέρονται τα βιβλία του: Θέματα ευδαιμονίας, Πολιτειολογία του Ελληνικού και Ρωμαϊκού κόσμου, Ιστοριογραφία (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πολύβιος, Αρριανός), Η Κρήτη στην Αρχαιότητα, Διακρατικός διάλογος στην Αρχαιότητα, Δυναστεία Αντιπατριδών, Η έννοια της αρχής και της διαπλοκής, Παθολογία Πολιτευμάτων, Ελλάδος σήμα, Ολυμπιακή Δημοκρατία.

 

 

Κωνσταντίνος Νιάρχος

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας

Ερευνητής και συγγραφεύς βιβλίων, μονογραφιών και άρθρων σχετιζομένων με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και τις επιδράσεις της στην εξέλιξη της φιλοσοφίας μέχρι σήμερον.

Αθανάσιος Πλατιάς

Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Έχει λάβει πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών (με άριστα) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει λάβει Μ.Α και Ph.D στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές από το Department of Government του Cornell University (1986).

Δίδασκε για 18 χρόνια (1989-2007) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διατελέσει Ford Foundation Fellow στο Center for Science and International Affairs, Harvard University, Research Fellow στο Peace Studies Program, Cornell University, MacArthur Fellow in International Peace and Security στο Program for Science, Technology and International Security, MIT και στο Center for International Affairs, Harvard University.

Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων. Το συγγραφικό του έργο εμπίπτει σε πέντε κυρίως κατηγορίες: Στρατηγική, Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Περιορισμό εξοπλισμών και διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, Ελληνική Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στον Θουκυδίδη, «Ιστορία Πελοποννησιακού Πολέμου».

 

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2015). Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (διοικητικό και φορολογικό δίκαιο), Πρόεδρος της Νομικής Σχολής και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου (2009-2014), Αναπληρωτής Πρόεδρος (2007-2009). Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόννη (Paris 1, Paris 2) και στο Πανεπιστήμιο Paul Cézanne Aix-Marseille (2002-2013). Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (2012-2013). Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Πρόεδρος ή μέλος επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών διαφόρων υπουργείων. Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διεθνής Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και περισσότερα από 120 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση σε μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει τιμηθεί με τα Γαλλικά Παράσημα «Chevalier» και «Officier» του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα και «Officier» της Λεγεώνας Τιμής». Άρχοντας Δικαιοφύλακας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής (2009).

 

 

 

 

 

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech