Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

Γέφυρες πολιτισμού εντός και εκτός των συνόρων της χώρας από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού Κύριο

Τα εύσημα για την πρωτοβουλία του να οργανώσει την έκθεση  «Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο» δέχθηκε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού από τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη και από τους εκπροσώπους  εκπροσώπων των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, παρουσία πλήθους κόσμου, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί ιδανικό προορισμό και για πολιτιστικές συμμετοχικές δράσεις με τοπικό αλλά και διεθνές αποτύπωμα, απόδειξη της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της σταθερότητας της διοίκησης του, των στελεχών και συνεργατών του Δήμου και των υπαλλήλων του.

Γεγονότα σαν το χθεσινό, με την επίσημη εκπροσώπηση του Ελληνικού, Ιταλικού και Ισπανικού Κράτους, αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού είναι ισότιμος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο και δημιουργεί προοπτικές για ακόμη περισσότερες δράσεις, πολιτιστικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, οποίος στον χαιρετισμό ανέφερε:

"Η έκθεση «Θαλασσοπόροι της Γηραιάς Ηπείρου - Έλληνες Ναυτικοί με τον Κολόμβο και τον Μαγγελάνο», υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύει και διαφωτίζει με τρόπο άμεσο και συναρπαστικό, μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών της, μια μεγάλη και ευρέως γνωστή στιγμή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, του πρώτου περίπλου της Γης (1519-1522), αλλά και μια σχετικά άγνωστη ιστορική πτυχή της ελληνικής Διασποράς.

Εννιά τουλάχιστον Έλληνες ναυτικοί, από τη Ρόδο, τη Χίο, το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, ετάχθησαν στην ασύλληπτη σε τόλμη αποστολή, με σκοπό να διασχίσουν όλους τους μεσημβρινούς της Γης.

Πέντε από αυτούς κατάφεραν να συγκαταλεχθούν στους ελάχιστους επιζώντες της. Μεταξύ αυτών ο Φρανθίσκο Άλμπο, τηρητής του Ημερολογίου Ναυσιπλοΐας και αρχιπλοηγός του πλοίου Βικτόρια, του μοναδικού που επέστρεψε στο ασφαλές λιμάνι της Σεβίλλης.

Επέζησε, μετρώντας τον ήλιο στην θάλασσα, αναμετρώμενος με κάθε λογής δυσκολίες. Οδηγός των Ελλήνων στην πρωτόγνωρη αυτή ρότα υπήρξε η μοναδική γνώση της θάλασσας και η εγγεγραμμένη στο κύτταρό τους δύναμη της επιβίωσης. Μια δύναμη που την μετέτρεψαν σε ισχύ ενάντια στον φόβο. Έγιναν έτσι οι νέοι Αργοναύτες, άχρονοι εξερευνητές αψηφώντας τον χρόνο και άχωροι αναζητητές στις άγνωστες και σκοτεινές θάλασσες του κόσμου.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την δύναμη των ιδεών και της συνεργασίας της ίδιας της Ευρώπης με συνεκτικό ιστό τον κλασσικό πολιτισμό: Η οδυσσειακή ελληνική ναυτοσύνη, ως απαύγασμα πολιτισμικής εμπειρίας και γνώσεων, συναντά στην Αναγέννηση, -όπως συνέβη νωρίτερα στην Αρχαία Ρώμη και αργότερα στον Διαφωτισμό- τον πολιτισμό της Λατινικής Ευρώπης. Μεταλαμπαδεύει έτσι νέες αξίες και ιδέες: κυρίως, αυτή της αναζήτησης της γνώσης και της αυτογνωσίας μέσω μιας νέας «πορείας» ή “derrotero”, με την υπέρβαση του mare nostrum και τον αυτοπροσδιορισμό της νέας αναδυόμενης Ευρώπης στον μεγάλο «καθρέφτη» του Νέου Κόσμου.

Συγχαίρω θερμά  τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και της ανά χείρας έκδοσης, καθώς και τους συνδιοργανωτές, την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο"

Χαιρετισμός Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου

Σας καλωσορίζω στο Δημαρχείο μας στα εγκαίνια μια πολύ σημαντικής συνεργασίας τριών χωρών της Μεσογείου, της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Μια συνεργασία που ξεκίνησε από  τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε γέφυρες πολιτισμού, όχι μόνον εντός της πατρίδας μας, αλλά και εκτός  των συνόρων της χώρας.

Και σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε μια πρωτότυπη έκθεση, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου Χολαργού και με  την υποδειγματική Συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Θερβάντες,  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αυτή Έκθεση η οποία  παρουσιάζεται  πρώτη φορά στο κοινό και συνοδεύεται από έναν εξαιρετικής αισθητικής τρίγλωσσο  κατάλογο τέχνης.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω :

  • Τον Γενικό Γραμματέα  Αποδήμου Ελληνισμού και  Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών  κο Ιωάννη Χρυσουλάκη, για την παροχή της Αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών στο εγχείρημα μας και την ευγενική αποδοχή  του να εγκαινιάσει την έκθεση μας  σήμερα.
  • Tον Διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Φραντσέσκο Νέρι 
  • Την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κα Πιλάρ Τένα 

Την Κατερίνα Νταλαγιώργου, Σύμβουλό μου σε θέματα Πολιτισμού, της οποίας ιδέα ήταν αυτή η συνεργασία, που έχει ξεκινήσει νωρίτερα με συμμετοχή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στο Φεστιβάλ του Δήμου μας και με την προβολή Ισπανικού Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Επίσης, θερμά ευχαριστούμε για την τόσο σημαντική συμβολή και βοήθεια που μας έδωσαν σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση αυτή:

  •  Την ιστορικό, πρέσβη κυρία Νίκη Κουτράκου που μεγάλωσε εδώ  στον δήμο μας,
  • Τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κο Γιώργη Μαγγίνη  και
  • Τον Ιστορικό του Μουσείου Μπενάκη κο Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Χαιρετισμός Διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Φραντζέσκο Νέρι

"Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ξεχωριστές ευχαριστίες στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Μια συνεργασία με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού που ξεκίνησε πέρυσι με μια εξαιρετική συναυλία στο κηποθέατρο. Είμαι ευγνώμων που αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και πλέον έχει θεμελιωθεί με γερά θεμέλια. Αυτή η έκθεση επισημαίνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας".

Χαιρετισμός Διευθύντριας  του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κα Πιλάρ Τένα

"Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνεργασία. Όπως επίσης και την κα Νταλαγιώργου και όλους όσους εργάστηκαν και παρήγαγαν αυτή την εξαιρετική έκθεση. Αυτή η έκθεση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους που ένωσαν τις τρεις μεσογειακές χώρες, μέσα από τα ταξίδια τους".

Την εκδήλωση των εγκαινίων πλαισίωσε μουσικά σολίστ Μιμή Ρουφογάλη και ο τενόρος Γιάννης Κάβουρας και προβλήθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Ισπανού ελληνιστή Pedro Olaya, «Francisco Albo, οι Έλληνες ναυτικοί του πρώτου περίπλου της Γης».

Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι:

 

  • Δ/ντης Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, κ. Francesco Neri
  • Δ/ντρια Μορφωτικού Ινστιτούτου Θερβάντες, κα Pilar Tena
  • Πρέσβης ε.τ. κα Νίκη Κουτράκου
  • Πρέσβης κ. Πλατανιάς
  • Πρέσβης κ. Δημήτρης Τσούγκας
  • Επίτιμη Νομική Σύμβουλος ΥΠΕΞ κα Γαλάτεια Αλεξάκη
  • Τ. Πρέσβης κ. Ιάκωβος Σπέτσιος
  • Επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κ. Γιώργης Μαγγίνης
  • Ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος
  • Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Πλοίαρχος κ. Β. Παναγιωτόπουλος
  • Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, Σμήναρχος Α. Βουρλώκας
  • Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Γ. Σκούμας
  • Pedro Olaya, ελληνιστής 

 

 

 

 

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech