Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech
Το site υποστηρίζει text to speech   Click to listen highlighted text! Το site υποστηρίζει text to speech Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 996

Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης του Δήμου Παπάγου - Χολαργού για τα Αδέσποτα και τα Δεσποζόμενα Ζώα

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  - Λ. Περικλέους 55, Χολαργός - Τηλ. 213 2002915 - email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», Μαχάτμα Γκάντι.

Ευχή μας να ζήσουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία όπου κανένα ζώο δεν θα υποφέρει αβοήθητο στους δρόμους!

Τα αδέσποτα ζώα τελούν υπό την προστασία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Το Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σκοπό έχει την ευζωία των ζώων συντροφιάς με την εξασφάλιση της κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας και τη σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με την ενεργή συμμετοχή του μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα, διατηρώντας τη συνολική και διαρκή εποπτεία των ζώων εντός των διοικητικών του ορίων και με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Σωματείου Παπάγου-Χολαργού «ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ» συνέβαλε στην κατάρτιση και την εφαρμογή ενός σύγχρονου Προγράμματος για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκε στις αρμοδιότητες του Τμήματος Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Με το πρόγραμμα αυτό θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού για την εφαρμογή του Προγράμματος ανάθεσε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ως εξής:

1.-  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. με έδρα το ΠΙΚΕΡΜΙ -τηλ. 210/6038024-email.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για «Κτηνιατρικές Υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων»

2.-  κ.ΜΠΑΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-Ιατρείο Μικρών ζώων,-Αγ.Μεταξά 21, Ν.Φιλοθέη-τηλ.210/6926714-email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για «Κτηνιατρικές Υπηρεσίες περίθαλψης αδέσποτων ζώων»

3.- κ.ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ-ΕΡΡΙΚΟ-Κτηνιατρικό Ιατρείο-17ης Νοεμβρίου 84-τηλ.:210/7775177-email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για «Κτηνιατρικές Υπηρεσίες-Χειρουργικές επεμβάσεις αδέσποτων ζώων»

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

1) Η καταγραφή και η σήμανση, τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. To microchip που εμφυτεύεται στο αδέσποτο ζώο,  φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και είναι απόλυτα βιοσυμβατό. Τα ζώα πλέον ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου και φέρουν την επωνυμία: «ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ- ΠΕΡΙΦ.ΕΝΟΤ.:ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ».

2)Κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας, Στείρωση, Αποπαρασίτωση, Εμβολιασμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Tα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, Τα ζώα επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, όπως ο Νόμος ορίζει.

3)Υιοθεσία – Επανατοποθέτηση στο φυσικό περιβάλλον.

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα είναι απολύτως υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν,  επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν, τα οποία φιλοξενούνται στην ΠΑΝΣΙΟΝ που συνεργάζεται ο Δήμος μας.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά από τα ζώα που φιλοξενούνται στην ΠΑΝΣΙΟΝ.

Στην περίπτωση που κάποιος δημότης μας δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το internet μπορεί να προσέλθει στα γραφεία του Τμήματος Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να δει το ζώο στην βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και περιέχει όλα τα στοιχεία του αδέσποτου ζώου. 

Το Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας τηρεί όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κ.α.), και ενημερώνει την διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  (άρθρ.1 του Ν.4039/12- ΦΕΚ 15Α/12, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 46 του Ν.4235/14-ΦΕΚ 32Α/14.

Για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς δαπανήθηκαν για το χρονικό διάστημα από 21/5/2019 έως 20/5/2020 το ποσό των 24.800€ πλέον ΦΠΑ και για το χρονικό διάστημα από 9/6/2020 έως 8/6/2021 έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 24.800€ πλέον ΦΠΑ.

Για τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες το χρονικό διάστημα  Ιαν-Σεπτ.’20 τα ζώα που δέχτηκαν περίθαλψης είναι 178, ενώ στειρώθηκαν 130 ζώα.

 ΜΗΤΡΩΟ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού θέτει σε εφαρμογή τον έλεγχο των κανόνων προστασίας και ευζωίας των  ζώων και του συστήματος της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Ο ρόλος του Δήμου σε θέματα προστασίας και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι πλέον ενεργός.  Ο Δήμος τηρεί το Μητρώο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με την κατάθεση από τον ιδιοκτήτη του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και χορηγεί αντίστοιχη βεβαίωση εγγραφής δεσποζόμενου ζώου.  Ο Δήμος ελέγχει την τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς αλλά και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους  που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν.4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και συνεργάζεται με τις Εισαγγελικές Αρχές, όποτε αυτό απαιτείται.

Η ευζωία/προστασία των ζώων συντροφιάς, η εμπρόθεσμη σήμανση /καταγραφή/δήλωση απώλειας από τους ιδιοκτήτες τους, η μέριμνα για τον ασφαλή περίπατο σε κοινόχρηστους  χώρους, η εκτροφή /αναπαραγωγή/ πώληση ζώων συντροφιάς,  παρακολουθούνται πλέον και  ελέγχονται. Περιστατικά κακοποίησης /βάναυσης μεταχείρισης ζώων επισύρουν εκτός των χρηματικών ποινών και ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα επιδιώκεται  η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων, ως δείγμα πολιτισμού.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κανονισμός Καθαριότητας, Προστασίας Περιβάλλοντος , Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Παπάγου - Χολαργού

Οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί κατοικίδιων ζώων υποχρεούνται να κρατούν τους σκύλους τους με λουρί και να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους.  Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται εάν η παράβαση λάβει χώρα σε παιδική χαρά ή άλλο κοινόχρηστο χώρο, που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια και  αρχαιολογικούς χώρους.

Επί πλέον εφαρμόζεται ο Νόμος 4039/12  που αφορά τα «ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις».

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ-ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Φροντίδα για τη παροχή τροφής σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 προέκυψε η ανάγκη σίτισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς τα οποία επλήγησαν εξίσου από την πανδημία. Στο διάστημα αυτό ξεκίνησε η σίτιση των αδέσποτων ζώων. 

Σύμφωνα με το Ν.4235/2014 άρθρο 46 : «…δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο σίτισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  οι αιτήσεις που δέχθηκε ο Δήμος περιλάμβαναν 114 σημεία σίτισης.

Προκειμένου να τηρηθεί η καθαριότητα και η ευταξία του προαστίου στα όρια του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και μετά την πιλοτική λειτουργία προτάθηκε από την Πενταμελή Επιτροπή ο καθορισμός διαδικασίας επισιτισμού, ως εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες-κάτοικοι υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο Μητρώο του Δήμου και αναλαμβάνουν προσωπικά την τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής (χρήση πήλινων δοχείων, πλύσιμο δοχείων, απόρριψη τυχόν υπολειμμάτων κ.α.), στο σημείο σίτισης  που δηλώνουν το οποίο βρίσκεται αποκλειστικά σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Παπάγου Χολαργού, χωρίς να παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών ή των οχημάτων. Η σίτιση δεν θα πραγματοποιείται εντός των ορίων ιδιωτικών χώρων, ούτε μπροστά από εισόδους πολυκατοικιών, χώρων στάθμευσης οχημάτων, εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικών κέντρων, σχολείων και ιατρείων. 

Οι φιλόζωοι πολίτες αφού ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούνται και βεβαίωση εθελοντισμού από το Δήμο μας. Τα δηλωθέντα σημεία σίτισης θα κοινοποιούνται τόσο στην Δημοτική Αστυνομία όσο και στη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Θα πρέπει να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση η οποία επισυνάπτεται, να την στείλουν ηλεκτρονικά στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία θα τους χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση. 

Οι φιλόζωοι πολίτες θα λαμβάνουν μηνιαίως τροφή και πάντα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.  Η χορηγούμενη ποσότητα είναι 2-3 κιλά ανά άτομο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»

 

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού φιλοξενεί στην ΠΑΝΣΙΟΝ , Animals Camp (Καλύβια Θορικού 2ο χιλιόμετρο Λεωφόρος Αθηνών  τηλ: 6947425405)

είτε ζώα μικρότερη ηλικίας, είτε ζώα με επικίνδυνη ή προβληματική συμπεριφορά, είτε ζώα που αφαιρούνται από οικίες κατόπιν εισαγγελικών εντολών, είτε ζώα εν αναρρώσει που χρήζουν περαιτέρω φαρμακευτικής αγωγής και ζώα που χρήζουν προσωρινής φιλοξενίας, προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια για την εύρεση πιθανού ιδιοκτήτη ή την προώθηση για υιοθεσία, για εύλογο χρονικό διάστημα. Η δράση αυτή διενεργείται με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Σωματείου 1) «ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ» (email.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) 2) «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

   

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ώστε να είναι ευτυχισμένα στα σπίτια τους με τις οικογένειες τους, προσφέροντας και λαμβάνοντας αγάπη.

Υιοθέτησε το δικό σου ζώο συντροφιάς. Δείτε τα ζώα που φιλοξενούμε στην ΠΑΝΣΙΟΝ εδώ

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σας παρέχει το ζώο συντροφιάς υγιές, αφού έχουν γίνει οι κτηνιατρικές πράξεις για τα σκυλιά: στείρωση και εμβολιασμός(αντιλυσσικό/εμβόλιο πολλαπλό), αποπαρασίτωση, εξετάσεις αίματος, εξέταση ερλιχίωσης και εξέταση λεισμανίασης.

Για τις γάτες: στείρωση και εμβολιασμός και αποπαρασίτωση.

 

ΠΑΡΚΑ ΣΚΥΛΩΝ

Στο Δήμο μας υπάρχουν δύο πάρκα σκύλων, το ένα στο πάρκο "Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου" και το άλλο στο "Άλσος Χολαργού", οδός Ευριπίδου. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                          

  Επισυνάπτονται

  • το έντυπο αίτησης για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, η οποία μπορεί να κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Δήμου ή να σταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή μέσω φαξ στο: 2106528701. Η αποστολή μέσω mail ή φαξ θα πρέπει να συνοδεύεται από την ταυτότητα του αιτούντα.  
  • το έντυπο της αίτησης για την καταγραφή δεσποζόμενων ζώων, η οποία κατατίθεται στο πρωτόκολλο του Δήμου, συνοδευόμενη από το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης
  • το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης υιοθεσίας

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη φιλοζωία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

 

Βιβλίο για τα παιδιά

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

  

 

 

 

 

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech