Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας - Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Κύριο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται την 8η Μαρτίου ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, η ΔΕΠΙΣ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού παρουσιάζει μία ανασκόπηση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος καθώς και τις προσεχείς προγραμματισμένες δράσεις για την επέτειο αυτή.

- Την  23/02/2022 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης   εκδήλωση με θέμα «Μητέρα και παιδιά - Η ζωή Μετά - Το άγχος  της ανατροφής των παιδιών/ Πρακτικές εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής», 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Παπάγου - Χολαργού, σε συνεργασία με τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό RISE CLUB και ομιλητές τους:

Dr Όλγα Παπαδογεωργάκη (Hr Professional CareerTrainer and Development, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού Rise Club), “Γυναίκες και επιστροφή στην Εργασία
Dr Ανδρόνικο Καλλίρης (Μεταδιδακτορικός Καθηγητής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Γραφείο διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πειραιώς), “Μονοπάτια σταδιοδρομίας γυναικών σε μία ευμετάβλητη εποχή".
παρουσίαση του έργου του Rise Club, από την Ιφιγένεια Καρανάσιου, Πρόεδρο και Ιδρύτρια του Οργ/σμού.

 - Με πρωτοβουλία της ΔΕΠΙΣ έγινε πρόσκληση  τηςΜάρη Ειρήνης, υπεύθυνης ψυχολόγου καιεμπειρογνώμονα του ΚΕΘΙ σε θέματα Ισότητας των φύλων. Η κ. Μάρη παρουσίασε την 11-04-2022 στο Γυμνάσιο Παπάγου και την 12-04-2022 στο 1ουΓυμνάσιο Χολαργού  δίωρο ενημερωτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το ΥΠΕΠΘ .Το πρόγραμμααπευθυνόταν σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων.

-Με πρωτοβουλία της ΔΕΠΙΣ διοργανώθηκαν 3Σεμινάρια Αυτοάμυνας κατά το προηγούμενο έτος, με μεγάλη συμμετοχή γυναικών του δήμου. Τα σεμινάρια αυτοάμυνας παρουσιάστηκαν από έμπειρους εκπαιδευτές TAE KWO DO και είχαν ως στόχο την ενδυνάμωση και την εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας των γυναικών.

Τα σεμινάρια πρόκειται να συνεχιστούν και κατά τη φετινή χρονιά.

-Στις 24-09-022 , στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και αλληλεπίδρασης των φύλων, πραγματοποιήθηκεπεζοπορία στον Υμηττό και γνωριμία με τις πηγές του Ιλισσού,τη Μονή Αστερίου και Καισαριανής . Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης  πραγματοποιήθηκε επιπλέον συζήτηση και παρουσίαση θεμάτων ισότητας από την πρόεδρο της ΔΕΠΙΣ και τα μέλη. 

- Πραγματοποιήθηκε την 23-10-2022. στην αίθουσα Μέλινα Μερκούρη η διαδραστική καλλιτεχνική έκθεση  @iamnotadoll_project με κούκλες- γλυπτά της  Ιωάννας Παρασκευά, το καθένα από τα οποία απεικόνιζε μία μορφή έμφυλης βίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και είχε ως. στόχο να παρακινήσει κυρίως  παιδιά δημοτικού  να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών

 - Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, φιλοξένησαν την 7η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Δήμου Δάφνης Υμηττού με θέμα «Έμφυλη Βία και Ισότητα των Φύλων». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων από 18  Νοεμβρίου 2022 ,στην αίθουσα «Αλέκος Φασιανός».Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου μας , που επισκέφθηκαν την έκθεση, αυτή παρατάθηκε ως την 2/12/2022

-Συμβολική δράση φωτισμού του δημαρχείου με πορτοκαλί χρώμα. Έλαβε χώρα την 25η Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με τις  Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες, την εθελοντική οργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, που δραστηριοποιείται υπέρ της βελτίωσης της θέσης των γυναικών . Στόχος ήταν  η ευαισθητοποίηση για την Παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας.

- Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, διοργάνωσε  «ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ» στη μνήμη των γυναικών, θυμάτων γυναικοκτονίας, με σκοπό τη γενικότερη αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα έμφυλης βίας.

Στην Λαμπαδηδρομία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, των γυναικείων οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, , πολίτες και πολίτισσεςδηλώνοντας την αντίθεση τους στην έμφυλη βία και υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη δράση υποστήριξαν η ΔΑΠΑΧΟ, εθελοντές του δήμου, Συστήματα Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων καθώς και η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ενώ υπήρξε χορηγία του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού σε δάδες και φαναράκια .

-Πραγματοποιήθηκε ο α΄κύκλος της δράσης: «Συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών », με χρονική διάρκεια 2 μηνών περίπου. Αφορούσε εβδομαδιαίεςσυναντήσεις ομάδας 9 γυναικών με την εθελόντριαΚοινωνική Λειτουργό κ. Σαλιβέρου Ελισάβετ, η οποία επιπλέον είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία και παρακολουθεί  εκπαίδευση στη Συστημική Προσέγγιση ως μεθόδου Οικογενειακής Θεραπείας. Συζητήθηκαν θέματα όπως: Η ταυτότητα της γυναίκας σήμερα, Η γυναίκα και οι ρόλοι της, Μητρότητα/ γονεϊκότητα, Κοινωνικό περιβάλλον, κοινωνικά στερεότυπα και προσδοκίες. Συντροφικότητα, εργασία, προσωπικός χρόνος, κοινωνική ζωή, Φύλο και εργασιακό περιβάλλον. Ανισότητες.

Θα ακολουθήσει νέος κύκλος Συμβουλευτικής γυναικών

-Πραγματοποιήθηκαν 2 επιμορφωτικά σεμινάρια  για το προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και των Νομικών του Προσώπων του Δήμου, με θέμα «Η αντιμετώπιση του Σεξισμού στη σύνταξη των δημοσίων εγγράφων». Την εισήγηση παρουσίασε ο κ.Ευάγγελος Θωμόπουλος, Ειδικός  Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της ενημέρωσης μέλη της ΔΕΠΙΣ έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις:

-1η Πανελλήνια Συνάντηση Επιτροπών Ισότητας των φύλων

-Συμμετοχή στο σεμινάριο «Επιμορφώσεις για την έμφυλη βία σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το ΚΕΘΙ»

- Συμμετοχή στη Διαδικτυακή συνάντηση ΔΕΠΙΣ με θέμα : "Eνημέρωση των μελών ΔΕΠΙΣ Βόρειου Τομέα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης"

Επιπλέον ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στήριξης και ενδυνάμωσης γυναικών όπως 1)Δωρεάν Ψυχολογική και Κοινωνική Συμβουλευτική 2) Εργασιακή Συμβουλευτική και ενημέρωση για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παρέχει επίσηςνομική Συμβουλευτική σε θέματα οικογενειακού Δικαίου, γυναικείων δικαιωμάτων, διαφορές συζύγων, γονική μέριμνα

Μαρία Δημητριάδου-Καρασιμοπούλου- Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Τα Μέλη της ΔΕΠΙΣ 

Βασιλική Ρετσινιά- Γιαννακοπούλου

Εριφίλη Μποσταντζόγλου

 

Χάρις Τρίκκα

 

Χριστίνα Μποκώρου  

 

Ευάγγελος Θωμόπουλος

 

Κωνσταντίνα Κοπανέζου

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech