Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Παπάγου Χολαργού Powered By GSpeech

Το site υποστηρίζει text to speech

Καθαρισμός και σηματοδότηση των δύο πρώτων μονοπατιών στον Υμηττό Κύριο

Η άμεση γειτνίαση του Δήμου μας με τον Υμηττό αποτελεί το μεγαλύτερο «προνόμιο» της πόλης μας και βασική επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η προστασία, αλλά και η ανάδειξη αυτού του μοναδικού θησαυρού.

Απόδειξη αυτού, το έργο της σηματοδότησης μονοπατιών στον Υμηττό, με σκοπό να κάνουμε το  πανέμορφο βουνό μας  προσιτό σε όλους, για μικρές και μεγάλες πεζοπορίες με άνεση και ασφάλεια.

Σηματοδοτούνται 50 χλμ μονοπατιών, μοιρασμένα σε 10 πεζοπορικές διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις (σύντομες διαδρομές, μεγάλες διασχίσεις, διαδρομές κατάλληλες για βόλτα όλης της οικογένειας, διαδρομές για πεζοπόρους σε άριστη φυσική κατάσταση).

Τα πρώτα δύο από τα δέκα μονοπάτια του Υμηττού είναι έτοιμα. Καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν και περιμένουν όσους θέλουν να τα περπατήσουν.

Πρώτη διαδρομή: η διαδρομή 2 (1,9 χλμ, κυκλική διαδρομή γύρω από τον λόφο Κορακοβούνι).

Δεύτερη διαδρομή: η διαδρομή 3 (2,5 χλμ, κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό το Κοιμητήριο Παπάγου).

Το κατάστρωμα του μονοπατιού όπως ήταν πριν τον καθαρισμό

Το κατάστρωμα του μονοπατιού όπως έγινε μετά τον καθαρισμό: απομακρύνθηκαν με τα χέρια οι μεγάλες πέτρες, και με τσουγκράνα τα χαλίκια προς το χαμηλότερο πρανές, ώστε να μην ξανακυλήσουν στο μονοπάτι. Η βάδιση τώρα είναι απρόσκοπτη.

Μεταλλικά πινακίδια σήμανσης στερεώθηκαν με βύσματα και ανοξείδωτες βίδες επάνω σε βράχους πλάι στο μονοπάτι, στα σημεία όπου ήταν απολύτως απαραίτητο. Με γκρι μπογιά καλύφθηκαν οι κόκκινες σηματοδοτήσεις-βανδαλισμοί που είχαν γίνει από αδαείς.

Κλαδεύτηκαν μερικά θαμνόκλαδα που έκλειναν το μονοπάτι, ξεριζώθηκαν αγκάθια και αγριοχόρτα, απομακρύνθηκαν τα χαλίκια και οριοθετήθηκε το ίχνος του μονοπατιού με μεγάλες πέτρες. Τώρα η πεζοπορία είναι απολαυστική και ξεκούραστη, χωρίς τον κίνδυνο να χαθεί ο πεζοπόρος.

 

 

Διακριτική, αλλά ευδιάκριτη: μέσα στο πευκοδάσος, η σηματοδότηση με τους ξύλινους πασσάλους και τα μικρά μεταλλικά πινακίδια δείχνει τη σωστή κατεύθυνση.

Στα σημεία που η πεζοπορική διαδρομή διέρχεται από χωματόδρομο, οι πάσσαλοι σηματοδότησης τοποθετήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας για να μην κινδυνεύουν από τα οχήματα.

Ολες οι εργασίες σηματοδότησης γίνονται με εργαλεία χειρός, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τη λιγότερο εμφανή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.

Η κυκλική Πεζοπορική Διαδρομή 2: το πανέμορφο μονοπάτι γύρω από το χαμηλό λόφο Κορακοβούνι, που πηγαίνει στο βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας. Ξύλινη πινακίδα σηματοδότησης στην αφετηρία/τερματισμό του, που δηλώνει την απόσταση, το χρόνο πορείας, την αρίθμηση του μονοπατιού και τον προορισμό. Κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ θαλάσσης με πυρογραφική εγχάραξη των πληροφοριών, βερνίκι προστασίας, και στερεωμένη με ανοξείδωτες βίδες πάνω σε πολύ γερό πάσσαλο από τροπική ξυλεία Azobe.

Στερέωση των πασσάλων σηματοδότησης σε βάθος 50-60 cm, με σταυρωτές μπετόβεργες, μπετόν, και μεγάλες πέτρες.

Ρίχνουμε ένα παχύ στρώμα χώματος στην εγγύς περιοχή γύρω από τον πάσσαλο ώστε να «πιάσουν» χορταράκια και αγριολούλουδα, να «αγκαλιάσουν» τον πάσσαλο  και να ενταχθεί αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον.

Το μονοπάτι μετά τον καθαρισμό από τις χαλαρές πέτρες, την τοποθέτηση των κορμοσκαλοπατιών και τη διαμόρφωση του καταστρώματος: ο πεζοπόρος περπατάει με άνεση και ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να συγκεντρώνει την προσοχή του στο κατάστρωμα του μονοπατιού, και μπορεί να απολαμβάνει τη θέα και το τοπίο. Τα κορμοσκαλοπάτια ομαλοποιούν την κλίση σε ένα απότομο μονοπάτι, σταθεροποιούν το έδαφος, εμποδίζουν τη διάβρωση, και διευκολύνουν τη βάδιση. 

Καλύψαμε με ειδική μπογιά στο χρώμα του βράχου, όλη την άναρχη, περιττή και ενοχλητική βραχοσήμανση κάθε μεγέθους και χρώματος σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, που είχε μετατρέψει ολόκληρες περιοχές του Υμηττού σε βανδαλισμένο τοπίο.

Ξύλινη πινακίδα σηματοδότησης στην αφετηρία/τερματισμό του μονοπατιού, που δηλώνει την απόσταση, το χρόνο πορείας, την αρίθμηση του μονοπατιού και τον προορισμό. Κατασκευασμένη από κόντρα πλακέ θαλάσσης με πυρογραφική εγχάραξη των πληροφοριών, βερνίκι προστασίας, και στερεωμένη με ανοξείδωτες βίδες πάνω σε πολύ γερό πάσσαλο από τροπική ξυλεία Azobe.

 

 

 ΕΠΙΣΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

 

 

Προστασία δεδομένων

Επικοινωνία

 
  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός
 

   

 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech