Ενημέρωση των κατοίκων για την καταπολέμηση των κουνουπιών Κύριο

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού ξεκίνησε στις 20/4/2018 πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σε ευαίσθητα σημεία της πόλης μας, με τη συνεργασία πιστοποιημένης εταιρείας.
Συγκεκριμένα ο Δήμος μας θα υλοποιήσει πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με την περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδο της προνυμφοκτονίας και θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε ευαίσθητα σημεία, (φρεάτια ομβρίων, σιντριβάνια, στάσιμα νερά, πλατείες, χαμηλή βλάστηση πέριξ των Παιδικών Χαρών, Μεγάλο Πάρκο, Κηποθέατρο Παπάγου, Πάρκο Χολαργού κλπ).

Κατόπιν αυτών ενημερώνουμε ότι:
Όλα τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.
Τα περισσότερα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά όπου μπορούν να εκκολαφθούν ακόμη και σε μια ή δύο ημέρες. Άλλα είδη μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους στο χώμα σε παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, κονσερβοκούτια και σε άλλα πεταμένα δοχεία. Τα αυγά των κουνουπιών αυτών μπορεί να παραμένουν εκεί για εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να σκεπαστούν με νερό και να εκκολαφθούν οι προνύμφες.
Έτσι μετά από μια βροχή πρέπει να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών.
Ο κύκλος ζωής των διάφορων σταδίων των προνυμφών (κατά το οποίο επιχειρείται η καταπολέμηση), κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαρκεί από 5-10 ημέρες, (ανάλογα της θερμοκρασίας που επικρατεί). Τα ενήλικα κουνούπια ζουν και τσιμπούν κατά μέσο όρο για έναν μήνα (20-40 ημέρες) και αναπαύονται σε θάμνους ή σε ψηλό γρασίδι δεν γεννιούνται ούτε αναπτύσσονται εκεί!
Στάσιμα νερά στο χώρο σας σημαίνει ότι ενδέχεται να εκτρέφετε κουνούπια στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας.


Πως μπορείτε να βοηθήσετε
 Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό μα εξατμισθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
 Επειδή η καταπολέμηση κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους δεν αρκεί, συνίσταται να γίνεται καταπολέμηση και στους ιδιωτικούς χώρους.
 Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς, (τα κουνούπια ελκύονται από τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα). Επίσης ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
 Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και στο καρότσι.
 Στο σπίτι τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
 Κουρεύουμε το γρασίδι και τις φυλλωσιές, επειδή στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 Καθαρίστε τις υδρορροές από φύλλα ώστε να μην κρατάνε νερό.
 Πετάξτε (ή φυλάξτε από την βροχή) παλιά ελαστικά, βαρέλια, μπουκάλια και δοχεία που κρατούν νερό.
 Διορθώστε σωλήνες με διαρροές και εξωτερικές βρύσες που στάζουν.
 Διατηρείτε το γκαζόν σας κουρεμένο και τους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους ή αραιωμένους, ώστε τα κουνούπια να μην αναπαύονται εκεί.

Το επιστημονικό προσωπικό της Δ/νσης ΠΕ.ΚΑ.ΠΡΑ, ΤΟΥ Δήμου είναι στη διάθεση ων πολιτών (τλφ: 210 6540211 & 210 6537261), για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφορίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Θανάσης Αυγουρόπουλος
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πρασίνου

Η πόλη μας

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού είναι ένας από τους δήμους της νομαρχίας Αθηνών, της περιφέρειας Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Παπάγου και Χολαργού. Ο δήμος έχει πληθυσμό 47.714 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του είναι ο Χολαργός. Η έκτασή του είναι 8,63 τ.χλμ..

Η Δημοτική Αρχή

Επικοινωνία

  info (@) dpapxol.gov.gr
  213-2002.800
  210-6513840
  Περικλέους 55, 15561 Χολαργός